Vapaa-ajan ryhmävakuutus
Anna hakusana
Antamasi hakusana näkyy korostettuna alla olevassa ehtotekstissä.
Vakuutusehdot
Työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vapaa-ajan ryhmävakuutus
Näiden vakuutusehtojen mukaan työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015) (jäljempänä lyhennettynä ”TyTAL”) mukaisesti vakuutetut työntekijät voidaan vakuuttaa vapaa-ajan tapaturmien varalta TyTAL:n 199 §:n mukaan.
Vakuutus myönnetään ainoastaan lisävakuutuksena TyTAL:ssä tarkoitettuun lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen, joka on otettu samasta vakuutusyhtiöstä.
1. Vakuutetut
1.1 Vakuutus voidaan ottaa ainoastaan niille henkilöille, jotka ovat myös vakuutettuna työtapaturmien varalta TyTAL:n mukaan.
Seuraavat ryhmät voidaan vakuuttaa:
- yrityksen koko henkilöstö
Vakuutus myönnetään vähintään kahdelle vakuutetulle.
2. Vakuutuksen laajuus
2.1 Vakuutus on voimassa Suomessa ja ulkomailla vakuutetun vapaa-aikana sattuvien tapaturmien varalta. Vapaa-ajaksi katsotaan muut kuin TyTAL:n 21–25 §:ssä tarkoitetut olosuhteet.
Tapaturmalla tarkoitetaan ulkoisesta tekijästä johtuvaa äkillistä ja odottamatonta tapahtumaa, joka aiheuttaa vakuutetulle vamman.
3. Korvattavat vahinkotapahtumat sekä rajoitukset
3.1 Vakuutus korvaa vapaa-ajalla sattuneen tapaturman aiheuttaman vahingon tai sairauden, kohdassa 3.2 mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta.
3.2 Vakuutus ei kata:
a) tapaturmaa, jos vakuutetun työteko vakuutuksenottajan lukuun ja vakuutuksenottajan palkanmaksuvelvollisuus ovat tapaturman sattuessa yhtäjaksoisesti olleet keskeytyneenä yli 30 peräkkäisen päivän ajan
b) TyTAL:n 26–29 §:ssä tarkoitettua ammattitautia, TyTAL:n 30 §:ssä tarkoitettua ammattitautina korvattavan vamman tai sairauden olennaista pahenemista tai TyTAL:n 33 §:ssä tarkoitettua työliikekipeytymistä
c) vahinkotapahtumaa, jonka johdosta vakuutetulla on oikeus maatalousyrittäjien työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen korvaukseen työtapaturmasta tai ammattisairaudesta
d) vahinkotapahtumaa työnteossa muun työantajan kuin vakuutuksenottajan lukuun
e) liikennevakuutuslaissa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvan muun valtion vastaavassa laissa tarkoitettua liikennevahinkoa
f) potilasvakuutuslaissa tarkoitettua vahinkoa
g) vahinkotapahtumaa, joka muun lain kuin TyTAL:n nojalla oikeuttaa vahingoittuneen TyTAL:n mukaiseen korvaukseen (esimerkiksi sammutus- ja pelastustyö)
h) vahinkotapahtumaa, joka oikeuttaa vahingoittuneen sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain mukaisen korvaukseen
i) vahinkotapahtumaa, joka on sattunut urheilemisen yhteydessä TyTAL:n 12 §:n mukaan
j) raideliikennevastuulaissa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvan muun valtion vastaavassa laissa tarkoitettua raideliikennevahinkoa
k) pahoinpitelyn tai toisen henkilön muun tahallisen teon aiheuttamia vammoja tai sairauksia.
4. Korvaukset ja niiden yhteensovittaminen
4.1 Korvaukset määräytyvät TyTAL:n säännösten mukaan, kuitenkin ottaen huomioon alla mainitut poikkeukset ja tarkennukset.
4.2 Tapaturman jälkeiselle ensimmäiselle neljän viikon jaksolle päiväraha määräytyy TyTAL:n 56–58 §:n säännösten mukaan. Neljän viikon jakson jälkeen päiväraha on 1/360 vuosityöansiosta.
4.3 Vuosityöansio, johon korvaukset perustuvat, määräytyy yleensä TyTAL:n 71–73 §:n nojalla. Vuosityöansioiden määräytymisessä sovelletaan säännöksissä mainittuja vuosityöansion määräytymis- ja arviointiperusteita. Vuosityöansioon luetaan työansiona kuitenkin vain vakuutuksenottajan maksama palkka.
4.4 Vuosityöansioon perustuvasta päivärahasta vähennetään sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa vastaava osa TyTAL:n 202 §:ssä säädetyn mukaisesti.
4.5 Vähennys tehdään siltä jaksolta, jolta vakuutetulla on oikeus saada sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa saman tapaturman johdosta. Vähennystä ei tehdä siltä jaksolta, jolta vakuutettu osoittaa, että hänelle ei myönnetä sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa.
4.6 Sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa vastaava osuus vähennetään myös tapaturman jälkeiseltä neljän (4) viikon jaksolta maksettavasta päivärahasta. Vähennys lasketaan tässä tapauksessa kohdassa 4.4 mainitun säännön mukaan sen määrän perusteella, joka perustuu vakuutuksenottajan sairausajalta maksamaan palkkaan tai neljän edellisen viikon työansioon.
4.7 Päivärahasta ja tapaturmaeläkkeestä vähennetään
- työkyvyttömyyseläke, joka perustuu työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjätoimintaan ja johon vakuutetulla on oikeus saman tapaturman perusteella
- vanhuuseläke, joksi edellä mainittu työkyvyttömyyseläke on muuttunut.
4.8 Tapaturmaeläkkeestä vähennetään lisäksi sairausvakuutuslain mukainen päiväraha, johon vakuutetulla on oikeus samalta ajalta.
4.9 Jos vakuutetulla on useampi työnantaja, joka on maksanut hänelle sairausajan palkkaa tai muuta etuutta, ainoastaan työnantajalla, joka on vakuutuksenottaja, on oikeus saada sellainen palkka tai muu etuus korvatuksi tämän vakuutuksen nojalla maksettavasta päivärahasta tai tapaturmaeläkkeestä.
4.10 Perhe-eläkkeestä vähennetään työ- tai virkasuhteeseen tai yrittäjätoimintaan perustuva perhe-eläke, johon edunsaajalla on oikeus saman tapaturman nojalla.
5. Muutoksenhaku
5.1 Vakuutusyhtiön päätökseen voidaan hakea muutosta tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnalta. Muutosta koskeva pyyntö on toimitettava kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä, kun vakuutettu on saanut tiedon päätöksestä. Muutoksenhausta on muutoin voimassa, mitä TyTAL:ssä säädetään.
6. Vakuutuksen voimassaolo
6.1 Vakuutus otetaan joko jatkuvana tai määräaikaisena. Jatkuva vakuutus on voimassa yhden kalenterivuoden kerrallaan, mikäli vakuutuksen voimassaolo ei ole päättynyt kohtien 6.2–6.5 mukaisesti. Määräaikainen vakuutus on voimassa vakuutuskirjasta ilmenevän vakuutuskauden ajan.
6.2 Vakuutuksenottaja voi irtisanoa vakuutuksen kesken vakuutuskauden. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Vakuutus päätetään aikaisintaan siitä ajankohdasta, jolloin irtisanomisilmoitus on saapunut vakuutusyhtiöön.
6.3 Vakuutusyhtiöllä on oikeus irtisanoa vakuutus, jos vakuutuksenottaja ei ole maksanut erääntynyttä vakuutusmaksua tai vakuutuksenottaja on tahallisesti antanut vääriä tai puutteellisia tietoja vakuutusmaksun määräämistä tai asian käsittelyä varten hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä.
6.4 Vakuutusyhtiön on ilmoitettava irtisanomisesta kirjallisesti. Vakuutuksen voimassaolo päättyy 30 päivän kuluttua irtisanomisen lähettämisestä vakuutusyhtiöstä. Jos irtisanominen johtuu vakuutusmaksun maksamisen laiminlyönnistä, vakuutuksen voimassaolo ei kuitenkaan pääty, jos vakuutuksenottaja maksaa erääntyneen vakuutusmaksun ennen irtisanomisajan päättymistä.
6.5 Tämä vapaaehtoinen vakuutus päättyy, kun lakisääteisen tapaturmavakuutuksen, johon tämän lisävakuutus on liitetty, voimassaolo päättyy. Vakuutus päättyy myös, ilman irtisanomista, sen kalenterivuoden lopussa, jonka aikana vakuutettujen määrä alittaa kaksi (2) henkilöä.
7. Ilmoitusvelvollisuus
7.1 Vakuutuksenottajan on vakuutusta ottaessaan, tai viimeistään 14 päivän kuluessa vakuutuksen voimassaolon alkamisesta, ilmoitettava vakuutusyhtiölle vakuutusyhtiön tarvitsemat tiedot toiminnastaan vakuutusmaksun määräämistä ja vakuutuksen hoitoa varten.
7.2 Vakuutuksenottaja on kalenterivuoden aikana velvollinen ilmoittamaan vakuutussopimusta solmittaessa antamissaan tiedoissa tapahtuneista olennaisista muutoksista. Ilmoitus on tehtävä viipymättä, kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluessa muutoksesta.
Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi, että vakuutettujen määrä on laskenut alle kahden henkilön tai että vakuutettu ryhmä, sen työt tai tehtävät ovat muutoin olennaisesti muuttuneet sekä että ryhmää ei enää ole.
8. Muut ehdot
8.1 Vakuutuksen sovelletaan TyTAL:ia siltä osin kuin tämän vakuutuksen ehdoissa ei ole muuta määrätty.