Yrittäjän tapaturmavakuutus

1.4.2023
212

Anna hakusana

Antamasi hakusana näkyy korostettuna alla olevassa ehtotekstissä.

Vakuutusehdot

Yrittäjän tapaturmavakuutus

1. Vakuutetut

Seuraavat henkilöt voidaan vakuuttaa näiden vakuutusehtojen mukaisesti

  • henkilö, joka yrittäjän eläkelain (1272/2006) (jäljempänä lyhennettynä ”YEL”) mukaan on velvollinen ottamaan eläkevakuutuksen
  • alle 18-vuotias yrittäjä, jos hän täyttää YEL:n 3 §:ssä säädetyt edellytykset
  • yrittäjä, joka on saavuttanut YEL:n mukaisen vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajan, mutta joka on hakenut yrittäjätyönsä jatkamista.  

2. Vakuutuksen laajuus

Vakuutus on voimassa Suomessa ja ulkomailla työtapaturmien ja ammattitautien varalta sekä vakuutetun vapaa-aikana sattuvien tapaturmien varalta työtapaturma- ja ammattitautilaissa (459/2015) (jäljempänä lyhennettynä ”TyTAL”) säädetyn mukaisesti.

Tapaturmalla tarkoitetaan ulkoisesta tekijästä johtuvaa äkillistä ja odottamatonta tapahtumaa, joka aiheuttaa vakuutetulle vamman tai sairauden.

Vakuutuksen voi ottaa vakuutusyhtiöstä vain siten, että se kattaa kaiken yrittäjän eläkevakuutuksella vakuutettavan yrittäjätoiminnan.

3. Korvattavat vahinkotapahtumat sekä rajoitukset

3.1 Vakuutus korvaa:

a) vakuutetulle työssä, tai siten kuin muutoin TyTAL:n 21–25 §:ssä säädetään, sattuneen tapaturman aiheuttaman vamman tai sairauden

b) vapaa-ajalla sattuneen tapaturman aiheuttaman vamman tai sairauden. Vapaa-ajaksi katsotaan muut kuin TyTAL:n 21–25 §:ssä tarkoitetut olosuhteet

c) ammattitaudit TyTAL:n 26 §:ssä säädetyn mukaisesti.

3.2 Vakuutus ei korvaa vakuutustapahtumia, jotka ovat sattuneet toisen työnantajan lukuun tehtävien töiden aikana ja joista vakuutetulla on oikeus korvaukseen TyTAL:n mukaan.

3.3 Vakuutus ei korvaa alla mainittuja vakuutetun vapaa-aikana sattuvia vahinkotapahtumia:

a) liikennevakuutuslaissa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvan muun valtion vastaavassa laissa tarkoitettua liikennevahinkoa  

b) potilasvakuutuslaissa tarkoitettua vahinkoa

c) vahinkotapahtumaa, joka muun lain kuin TyTAL:n nojalla oikeuttaa vahingoittuneen TyTAL:n mukaiseen korvaukseen (esimerkiksi sammutus- ja pelastustyö)

d) vahinkotapahtumaa, joka oikeuttaa vahingoittuneen sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetun lain mukaiseen korvaukseen

e) vahinkotapahtumaa, joka on sattunut urheilemisen yhteydessä TyTAL:n 12 §:n mukaan

f) raideliikennevastuulaissa tai Euroopan talousalueeseen kuuluvan muun valtion vastaavassa laissa tarkoitettua raideliikennevahinkoa 

g) pahoinpitelyn tai toisen henkilön muun tahallisen teon aiheuttamia vammoja tai sairauksia.

4. Korvaukset

4.1 Korvaukset määräytyvät TyTAL:n säännösten mukaan, kuitenkin ottaen huomioon alla mainitut poikkeukset ja tarkennukset.

4.2 Vuosityöansio, jota käytetään ansionmenetyskorvauksen määräytymisperusteena ja perhe-eläkkeen perusteena, on yrittäjälle vahvistetun YEL:n 112 §:n mukaisen, vahinkopäivänä voimassa olleen työtulon suuruinen. Mikäli tässä vakuutuksessa vahvistettu vuosityöansio on suurempi kuin YEL:n mukaan vahvistettu vuotuinen työtulo, korvaus maksetaan tälle vakuutukselle erityisesti vahvistetun vuosityöansion mukaan.

4.3 Päivärahaa, joka on 1/360 sovitusta vuosityöansiosta, maksetaan enintään yhden vuoden ajan. Maksettaessa päivärahaa tai tapaturma- tai perhe-eläkettä korvaus perustuu sovittuun vuosityöansioon, joka oli voimassa tapaturmahetkellä.

4.4 Ainoastaan yrittäjällä, joka on vakuutuksenottaja, on oikeus saada sellainen palkka tai muu etuus korvatuksi tämän vakuutuksen nojalla maksettavasta päivärahasta tai tapaturmaeläkkeestä.

5. Vahinkotapahtumasta ilmoittaminen  

5.1 Yrittäjän on tehtävä TyTAL:n 111 §:n 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus vahinkotapahtumasta vakuutusyhtiölle viimeistään kolmantenakymmenentenä päivänä vahinkopäivästä.

5.2 Mikäli yrittäjä laiminlyö ilmoituksen tekemisen kohdan 5.1 mukaisesti, korvaus voidaan evätä viivästymisajalta, jos epääminen on olosuhteet huomioon ottaen kohtuullista.

6. Muutoksenhaku

6.1 Vakuutusyhtiön päätökseen voidaan hakea muutosta tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunnalta. Muutosta koskeva pyyntö on toimitettava kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä, kun vakuutettu on saanut tiedon päätöksestä. Muutoksenhausta on muutoin voimassa, mitä TyTAL:ssä säädetään.

7. Vakuutusmaksu

7.1 Vakuutusmaksu määräytyy yrittäjän vuosityöansion sekä yrittäjätyön riskien perusteella. Vuosityöansio on YEL:n 112 §:n mukaisesti vahvistettu työtulo.

Jos vuosityöansio ylittää YEL:n 112 §:ssä vahvistetun enimmäismäärän, vakuutusmaksun perustana oleva vuosityöansio voidaan erillisellä sopimuksella vahvistaa korkeammaksi määräksi, joka ilmenee vakuutuskirjasta.

Jos yrittäjän YEL:n 112 §:n mukainen työtulo laskee samassa säännöksessä vahvistetun enimmäismäärän alle, muutetaan vuosityöansio tässä vakuutuksessa vastaamaan YEL:n 112 §:n mukaista työtuloa.

Vakuutusmaksun määräämistä varten yrittäjä on velvollinen antamaan vakuutusyhtiölle riittävän selvityksen työstään vakuutusyhtiön erillisten ohjeiden mukaisesti.

8. Vakuutuksen voimassaolo

8.1 Vakuutus otetaan joko jatkuvana tai määräaikaisena vakuutuksena. Jatkuva vakuutus on voimassa yhden kalenterivuoden kerrallaan, mikäli vakuutuksen voimassaolo ei ole päättynyt kohtien 8.2–8.5 mukaisesti. Määräaikainen vakuutus on voimassa vakuutuskirjasta ilmenevän vakuutuskauden ajan.

Vakuutuksen voimassaolo alkaa, kun vakuutusyhtiö on saanut vakuutuksen myöntämistä sekä vakuutusmaksun ja sovitun vuosityöansion määräämistä varten kaikki tarvittavat tiedot, mikäli ei ole sovittu, että vastuu alkaa myöhemmin. Vakuutuksen voimassaolo ei voi alkaa takautuvasti.

8.2 Vakuutuksenottaja voi irtisanoa vakuutuksen kesken vakuutuskauden. Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Vakuutus päätetään aikaisintaan siitä ajankohdasta, jolloin irtisanomisilmoitus on saapunut vakuutusyhtiöön.

8.3 Jos yrittäjä ei enää täytä näiden ehtojen kohdassa 1 mainittuja vakuutuksen ottamista koskevia edellytyksiä tai yrittäjälle ei enää myönnettäisi vakuutusta, vakuutus päättyy ajankohtana, jolloin muutos on tapahtunut. Jos yrittäjä on vakuutusta otettaessa tai olosuhteiden muuttuessa laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa, vakuutus voidaan irtisanoa myös takautuvasti, jos yrittäjälle ei olisi lainkaan myönnetty vakuutusta tai jos hänen vakuutuksensa voimassaolon olisi pitänyt päättyä muutoksen vuoksi.

8.4 Vakuutusyhtiöllä on oikeus irtisanoa vakuutus, jos vakuutuksenottaja ei ole maksanut erääntynyttä vakuutusmaksua tai vakuutuksenottaja on tahallisesti antanut vääriä tai puutteellisia tietoja vakuutusmaksun määräämistä tai asian käsittelyä varten hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä.

8.5 Irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Vakuutuksen voimassaolo päättyy 30 päivän kuluttua irtisanomisen lähettämisestä. Kun irtisanominen johtuu vakuutusmaksun maksamisen laiminlyönnistä, vakuutuksen voimassaolo ei kuitenkaan pääty, jos vakuutuksenottaja maksaa erääntyneen vakuutusmaksun ennen irtisanomisajan päättymistä.

9. Ilmoitusvelvollisuus

9.1 Vakuutuksenottajan on vakuutusta ottaessaan ilmoitettava vakuutusyhtiölle vakuutusyhtiön tarvitsemat tiedot toiminnastaan vakuutusmaksun määräämistä ja työtapaturma- ja ammattitautiriskin arviointia sekä vakuutuksen hoitoa varten.

9.2 Vakuutuksenottaja on kalenterivuoden aikana velvollinen ilmoittamaan vakuutussopimusta solmittaessa antamissaan tiedoissa tapahtuneista olennaisista muutoksista. Ilmoitus on tehtävä viipymättä, kuitenkin viimeistään 30 päivän kuluessa muutoksesta.

Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi vakuutetun toiminnan päättyminen, omistussuhteiden muuttuminen tai YEL:n mukaisen vakuutusvelvollisuuden päättyminen.

10. Muut ehdot

10.1 Vakuutukseen sovelletaan TyTAL:a siltä osin kuin tämän vakuutuksen ehdoissa ei ole muuta sovittu.